HPV / Genital Siğiller

Genital Siğil Nedir?

Genital bölgede HPV (human=insan papilloma virüs) tarafından oluşturulan yüzeyden kabarık, et beni veya karnabahar şeklinde olabilen ve değişik boyutlara ulaşabilen lezyonlardır (Resim 1-3). Genital siğiller dünyada en sık görülen cinsel yol ile bulaşan hastalıktır.

Genital Siğil

HPV nedir?

HPV, insan derisinin yüzeyel tabakasındaki sıyrıklardan geçerek buraya yerleşen ve buradaki hücrelerin düzensiz büyümesini sağlayan (yani papillom oluşumuna yol açan) bir virüstür. HPV’nin 170’ten fazla tipi vardır ve yaklaşık yarısı genital sistemi etkiler. Genital siğillerin %90’ının etkeni HPV tip 6 ve 11’dir ve bunlar erkek genital bölgesinde siğil yapar ve kansere yol açmaz iken HPV 16,18 kanserlere yol açabilir. HPV 16,18 erkeklerde makat kanseri ve penis kanseri etkeni olabilir. Ayrıca HPV 6,11 gözde, burunda, ağızda, yutakta ve gırtlakta da siğillere yol açabilir iken HPV 16,18 buralarda kanserlere yol açabilir.

HPV’nin görülme sıklığı nedir?

HPV ile tüm dünyada 630 milyon enfekte kişi bulunduğu kabul edilmektedir ve dünyadaki görülme sıklığı  % 13 civarındadır. Çoğu cinsel aktif yetişkin, hayatlarının bir noktasında HPV ile enfekte olacak ve HPV enfeksiyonunun genellikle belirti veya semptomları olmadığı için çoğu bunu öğrenemeyecektir. Cinsel aktif yetişkinler yaşamları boyunca %70-80 oranında bir HPV ile enfekte olacaktır.

Genital siğil nasıl bulaşır?

HPV en sık vajinal ve anal cinsel ilişki sırasında ayrıca oral ilişki ile yayılır. Cilt teması ile bulaştığından cinsel ilişki olmadan da sadece cinsel temas ile de bulaşma olabilir. Genital siğiller son derece bulaşıcıdır ve cinsel partnere HPV bulaşma riski % 64’tür. HPV ile enfekte olmuş bir kişinin genital siğilleri tedavi edildikten sonra bile, siğil görünmese bile başkalarına bulaşabilir. Bunun nasıl veya ne zaman olacağını belirlemek zordur.

Tuvalet, banyo gibi yüzeylerden ve nesnelerden HPV bulaşması olur mu?

Nesnelerden HPV’nin bulaşması tartışmalı bir konudur. HPV’nin tuvalet, banyo gibi yüzeylerden bulaştığına dair belgelenmiş herhangi bir vaka olmamıştır. Genital siğillerin tedavisi sırasında kullanılan nesnelerde, vaginal ultrason proplarında HPV tespit edilmiştir. Bu yüzden bu cihazların dezenfeksiyonunun yapılması ve tek kullanımlık koruyucu malzemeler ile örtülmesi gerekmektedir.

Genital siğiller nasıl bulgular verir?

Çoğunlukla HPV bulaştıktan 2-3 ay (2hafta-8ay) sonra genital siğiller (kondiloma akuminatum) görülür. Genellikle bir şikayete yol açmadan ortaya çıkar fakat nadiren kaşıntı, kızarıklık, kanamaya yol açabilir. HPV enfeksiyonu, genellikle kendiliğinden 1-2 yıl içinde temizlenir. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonlar genital siğillere, kanser öncüsü lezyonlara (Resim 4,5) ve kanserlere ( makat, penis, ağız-yutak )(Resim 6) yol açabilir.

hpv

Erkeklerde HPV’nin en sık görüldüğü bölgeler neresidir?

En sık penis gövdesi ve daha azalan oranlarda penis başı ve testis cildinde görülür. Daha azalan sıklıklarda makat civarı, makat içinde, penis içindeki idrar kanalında ve menide görülebilir.

Menide HPV enfeksiyonunun olmasının zararı var mı?

Menide HPV oranının araştırıldığı çalışmalarda %7,5-26,3 arasında pozitiflik saptanmıştır. Menide HPV tespit edilenlerde sperm sayısı, hareketliliği, yapısı bozulabilir ve menideki HPV özellikle hareketliliği etkileyerek kısırlık sebebi olabilir.

Erkeklerde başka nerelerde siğiller görülebilir?

Penisin ucundaki idrar kanalı deliğinde (Resim 7,8) , nadiren penis içindeki idrar kanalında (Resim 9), çok nadiren ise idrar torbası içinde görülebilir.

HPV Enfeksiyonu

Genital siğil tanısı nasıl konur?

Genital siğilin göz ile muayenesi tanı için yeterlidir ancak, kanamalı, pigmentli, tedaviye cevap vermeyen lezyonlardan biyopsi alınmalı ve genital siğil tanısı doğrulanmalıdır. Genital siğil tanısında HPV testleri (PCR yöntemi ile HPV DNA genotiplemesi) en çok kullanılan ve en duyarlı testtir.

Genital siğiller nasıl tedavi edilir?

Tedavide amaç HPV’nin vücuttan atılması değil, siğillerin çıkartılması, belirtilerin iyileştirilmesidir. HPV’nin vücuttan atılması için bir tedavi yoktur. Tedaviden sonra özellikle ilk 3 ay içinde tekrarlayabilir ve 3 aylık takiplerde tekrarlama sıklığı %25-67 arasında değişmektedir. Tedavi seçenekleri; 1) İmikimod krem: Bağışıklık sistemini harekete geçirir. Onaltı haftayı geçmeyecek şekilde, birer gün arayla haftada üç kez ve günde bir kez, yatmadan önce uygulanır. Yaklaşık 8-10 saat sonra sabunlu su ile yıkama yapılır. 2) Trikloroasetik asit (TCA) (asidik ilacın sürülmesi); mutlaka doktor uygulamalıdır 3) Kriyoterapi, (siğilin dondurulması) 4) Cerrahi çıkarma, Lazer (siğilin lazer ile buharlaştırılması), Elektrocerrahi (siğilin koter ile yakılması)

Penisin ucundaki idrar kanalı deliğindeki ve penis içindeki idrar kanalındaki siğillerin tedavisi nasıl yapılır?

Penisin ucundaki idrar kanalı deliğindeki siğillerin tedavisinde cerrahi olarak çıkarma veya kriyoterapi yapılabilir. Bu hastalarda kamera ile penis içindeki idrar kanalına bakılmalıdır. Eğer burada siğil görülürse endoskopik cerrahi (TUR) ile ya da lazer ile tedavi yapılabilir.

Genital siğiller dev boyutlara ulaşabilir mi?

Genital siğiller genellikle 1 cm’den küçük lezyonlardır fakat bazen 4-5 cm kadar büyüyebilirler. Bağışıklık sistemi baskılanmış bazı hastalarda siğiller dev boyutlara ulaşabilir. Bu lezyonlara Dev Kondiloma Aküminata veya Buschke Loewenstein Tümörü (Resim 10) denir. İyi huyludur fakat bölgesel agresif seyir gösterir. Kansere dönüşme riski %30-56 civarındadır. Tedavisi cerrahidir ve cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra 10 ay içerisinde tekrar etme riski %60-66 civarında, 5 yıl içindeki ölüm oranları %20-30 civarındadır.

dev siğil

Genital siğillerden nasıl korunabiliriz?

1) HPV aşısı yapılmalı 2) Sünnet koruyucudur 3) Erkek kondomu kullanılmalı (Sadece kondomun takılı olduğu penis bölgesini korur) 4) Lezyon varken genital bölgedeki kılların temizliği yapılmamalıdır. 5)Parmaklarla yayılabileceğinden siğillere dokunmaktan kaçınılmalıdır 6) Seks partneri sayısının azaltılması gerekir 7) Sigaranın bırakılması önemlidir

HPV aşısı erkeklere ne zaman yapılmalıdır?

HPV aşısı rutin olarak 11-12 yaşında önerilir ve 9-26 yaş arası yapılabilir. Yirmialtı yaşından büyük erkeklerde (27-45 yaş arasında) aşının gerekliliğini doktorunuza danışmanız tavsiye edilmiştir.

Genital siğili olan kişi cinsel partnerini bilgilendirmeli midir?

Hasta genital siğili olduğunu mutlaka cinsel partnerine söylemelidir ve partner fizik muayeneden geçirilmelidir. Partner kendisinde görünür bir genital siğil olmasa da HPV bulaşmış olabileceğini bilmelidir. Siğil tedavi edildikten sonra virüsün direnci bilinmediğinden gelecekteki partnerlerin bilgilendirilmesi konusunda bir tavsiye yoktur.